Wat is Hapkido?

Choi Yong-Sul
Choi Yong-Sul

Het Hapkido is een vrij jonge zelfverdedigingskunst waarvan de wortels in Japan liggen.

Hapkido-HanjaHet is midden van de 50er jaren van de vorige eeuw ontwikkeld in Zuid-Korea door Choi Yong Sul. Choi Yong Sul had een groot deel van zijn leven doorgebracht in Japan en was daar in aanraking gekomen met het Aiki-Jujutsu van de Takeda familie.

De vechtkunst van deze familie werd in de 16e eeuw ontwikkeld door Takeda Shingen, een beroemde krijgsheer van deze samuraifamilie.

Na het eind van de tweede wereldoorlog besloot Choi om terug te gaan naar Korea om zijn brood te gaan verdienen door les te geven in deze vechtkunst. De stijl die hij onderwees noemde hij Hapki-Yusul. In 1960 werden trappen en stoten toegevoegd en omdat de meeste vechtkunsten een “karaktervormend stempel” kregen veranderde hij de naam in Hapkido.

Heden ten dage is het Hapkido wijdverspreid over de aardbol en vele mensen genieten iedere training van de spectaculaire worpen en klemtechnieken waar het Hapkido bekend om staat.


Een ander vechtsport welke ook uit het Aiki-Jujutsu is ontstaan is Aikido.                                                                                     Vandaar dat de technieken die onderwezen worden veel op elkaar lijken. Een groot verschil is dat er in Hapkido gebruik gemaakt word van diverse lage, hoge en gesprongen trap-technieken.Een onderdeel welke men niet in Aikido vindt.