Wat is Koguryo Hapkido?

Koguryo Hapkido is een modern en effectief systeem van zelfverdedigingstechnieken gebaseerd op principes van diverse vechtkunsten

In dit systeem vind men o.a. de principes van de cirkelbewegingen, meegaan met de beweging van de aanvaller, en het principe van de flow.

Na jaren van studie, training en uitproberen is het gelukt om het beste van diverse zelfverdedigingskunsten samen te voegen in het Koguryo Hapkido

In Koguryo Hapkido vindt men tegen welhaast iedere aanval een passende reactie.

hapkido-gooiHet lessysteem is onderverdeeld in de volgende onderdelen:

  1. De basistechnieken: De basistechnieken zijn de bouwstenen van het systeem. Als men de basis goed beheerst, kan men een stevige muur bouwen. De principes welke worden geleerd om de basis te kunnen gebruiken tijdens een confrontatie kun je zien als het cement.
  2. De zelfverdedigingstechnieken: In de zelfverdedigingstechnieken leert men om de diverse basistechnieken samen te voegen tot een geheel. De principes zorgen ervoor dat de reactie op een aanval effectief is, en de evt. aanvaller geen zin meer heeft om door te gaan met de aanval.
  3. Oefensets: Oefensets zijn een serie basistechnieken welke statisch worden geoefend. In Koguryo Hapkido vind je solo-oefensets alswel oefensets welke je samen met een partner kunt oefenen. Het doel van de oefensets is het conditioneren van het lichaam en geest, zodat de leerling tijdens een confrontatie niet hoeft na te denken, maar dat zijn / haar reactie op de aanval spontaan en snel gebeurt.
  4. Kata’s: Kata’s zijn loopvormen waarbij de leerling een gevecht levert tegen “onzichtbare tegenstanders”. In de kata’s kan de leerling zijn standen, blokken, trappen, etc. perfectioneren.
  5. Wapens: Koguryo Hapkido kent enkele wapens ter zelfverdediging; vanaf de 9e graad leert de leerling zich bekwamen in het gebruik van de Kubotan; De kubotan is een (metalen) staafje van 15 cm lengte met een sleutelring op het eind. Men kan de kubotan op diverse manieren gebruiken om jezelf te beschermen (steken, klemmen, duwen, etc)
    De danbong: De danbong is een houten stok van 35 cm lengte en deze word gebruikt als extra lengte en kan op dezelfde manier als de kubotan worden gebruikt. De Wapenstok van 65 cm is ook een onderdeel van het Koguryo Hapkido. Met de wapenstok kan men klem- en werptechnieken uitvoeren. De wandelstok: dit is een “wapen”welke men terug kan vinden in de traditionele Hapkido-scholen De wandelstok kan me op dezelfde manier gebruiken als de wapenstok. Tevens kan men met de boog gebruiken om iemand “pootje”te lichten
  6. Sparring en Randori: In Koguryo Hapkido vind men ook het onderdeel sparring en randori; dit is het vrije gevecht waarbij de leerling leert om spontaan te reageren op een aanval en daarna een passende verdediging toe te passen.